Αρχαία Ελληνικά Θέατρα

Μαρώνεια


Σύμφωνα με τους μύθους, στις ακτές της Θράκης ιδρύθηκε από τον Μάρωνα, ιερέα του Απόλλωνα και εγγονό του Διονύσου, η πόλη της Μαρώνειας, που αναφέρεται ήδη από τον 7ο π.Χ. αιώνα. Όταν ο Οδυσσέας κατέλαβε την πόλη, δεν πείραξε τον Μάρωνα ούτε την οικογένειά του. Αυτός για να του δείξει την ευγνωμοσύνη του του έδωσε χρυσάφι και ασήμι καθώς και 12 αμφορείς με κρασί. Με αυτό το κρασί, ο Οδυσσέας, αργότερα, μέθυσε τον Κύκλωπα και τον τύφλωσε.


Το Θέατρο της Μαρώνειας


Το Θέατρο της Μαρώνειας χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο.

Η χωρητικότητα του θεάτρου δεν ξεπερνούσε τους 1300 θεατές. Οι ανασκαφές στο θέατρο της Μαρώνειας έγιναν από το 1981 ως το 1990.

 

 


 

Φίλιπποι


Όνομα αρχαίας μακεδονικής πόλεως. Παλαιότερα λεγόταν Κρηνίδες. Μετονομάσθηκε σε Φιλίππους το 358 π.Χ. όταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος έσπευσε να τη βοηθήσει εναντίον των Θρακών ύστερα από πρόσκληση των κατοίκων της. Βρισκόταν στα Β.Α. του βουνού Παγγαίου, κοντά στα σύνορα Μακεδονίας – Θράκης.


Το Θέατρο των Φιλίππων


Το θέατρο χτίστηκε πιθανότατα από τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου γύρω στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ.

 

 


 

 

Βεργίνα


Το σημερινό χωριό Βεργίνα ιδρύθηκε το 1922 στη θέση όπου κάποτε υπήρχαν δύο μικροί οικισμοί βοσκών, οι Κούτλες και οι Μπάρμπες. Το όνομα Βεργίνα δόθηκε στο χωριό από τον τότε μητροπολίτη Βέροιας και είναι το όνομα μιας θρυλικής βασίλισσας που διατηρούσε τα παλάτια της στην περιοχή βορείως του ποταμού Αλιάκμονα και τα θερινά της ανάκτορα ή Παλατίτσια, στην ευρύτερη ζώνη του χωριού. Σύμφωνα με το θρύλο η βασίλισσα Βεργίνα πνίγηκε στα νερά του παραποτάμου του Αλιάκμονα, Μπαρμπούτα, για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Το χωριό έγινε πασίγνωστο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όταν το φθινόπωρο του 1977 αποκαλύφθηκε, ασύλητος, ο τάφος του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου, πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου και αποδείχτηκε περίτρανα ότι η πρώτη πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας, οι Αιγές, βρισκόταν ακριβώς στη θέση του σημερινού χωριού Βεργίνα.


Το Θέατρο των Μακεδόνων Βασιλέωνστη Βεργίνα


Σε μικρή απόσταση από το ανάκτορο των Μακεδόνων Βασιλέων και κοντά στην αρχαία Αγορά της πόλης κατασκευάστηκε τον 4ο π. Χ. αιώνα το Θέατρο της Βεργίνας, στο οποίο σύμφωνα με την αρχαία παράδοση δολοφονήθηκε ο Φίλιππος Β’ μπροστά στα μάτια του γιου του Αλέξανδρου.

 

 


 

 

Δωδώνη


Αρχαία πόλη της Ηπείρου κοντά στο όρος Τόμαρος (σημ. Ολύτσικας) Κοντά στην πηγή Ναία εγκαταστάθηκε το ιερό της Δωδώνης, το αρχαιότερο Μαντείο των Ελλήνων και αφιερώθηκε στον Δία. (Δίας Νάιος) Ολόκληρη εκείνη η περιοχή καλυπτόταν από δάση βελανιδιάς (φηγού). Εδώ οι ιερείς έδιναν τους χρησμούς ερμηνεύοντας κυρίως το θρόισμα των φύλλων της ιερής βελανιδιάς. Οι ιερείς αυτοί, οι Σελλοί ή Ελλοί είναι πιθανό να έδωσαν την ονομασία Έλληνες.


Το Θέατρο στο Ιερό του Διός στη Δωδώνη


Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα Θέατρα της Ελλάδας με χωρητικότητα 17000 περίπου θεατών. Κατασκευάστηκε επί της Βασιλείας του Πύρρου (297–272 π.Χ.) για να στεγάσει τις γιορτές των Νάίων. Τα Νάια ήταν στεφανίτες αγώνες ισότιμοι με τα Ολύμπια και τα Πύθια. Το θέατρο έπαψε να λειτουργεί μετά τα μέσα του 4ου μ.Χ. αιώνα.

 

 


 

Δελφοί


Αρχαία πόλη της Φωκίδας στη νότια πλαγιά του Παρνασσού, περίφημη για το μαντείο του Απόλλωνα. Το μαντείο αυτό, ήταν το σημαντικότερο της Αρχαίας Ελλάδας. Βρισκόταν στην τοποθεσία Πυθώ και ανήκε αρχικά στην Γαία η οποία το παραχώρησε αργότερα στον Απόλλωνα. Ο Απόλλωνας σκότωσε τον Πύθωνα που ήταν φύλακας της περιοχής και έτσι ονομάστηκε Πύθιος. Η μάντισσα που έδινε τους χρησμούς ονομάσθηκε Πυθία και η γιορτή, για να τιμηθεί ο Απόλλωνας, Πύθια. Ήταν θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο των Ελλήνων.


Το Θέατρο των Δελφών


Βρίσκεται μέσα στο ιερό τέμενος του Απόλλωνα. Η χρονολογία της κατασκευής του δεν είναι γνωστή. Εικάζεται ότι τον 4ο π.Χ. αιώνα οικοδομήθηκε το πρώτο Θέατρο, που ίσως δεν τελείωσε και ανακατασκευάστηκε το 160 π.Χ. από τον Ευμενή τον Β’. Υπολογίζεται ότι είχε θέσεις για 5000 θεατές.

 

 


 

Επίδαυρος


Αρχαία Ελληνική πόλη της Πελοποννήσου. Είχε πολλά ιερά, το σπουδαιότερο όμως ήταν το ιερό του Ασκληπιού. Εδώ, στην Επίδαυρο, γεννήθηκε ο Ασκληπιός. Η νεαρή Κορωνίδα, μετά, την ένωση της με τον Απόλλωνα, φτάνει στην Επίδαυρο με τον πατέρα της Φλεγνύα. Όταν έρχεται η στιγμή της γέννας, η Κορωνίδα φέρνει κρυφά στον κόσμο το παιδί της (Ασκληπιό) και το εγκαταλείπει στο κοντινό όρος Μύρτιο.


Το Θέατρο Ασκληπιείου Επιδαύρου


Το Θέατρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου διατηρήθηκε καλύτερα απ’ όλα τα αρχαία ελληνικά θέατρα. Κατασκευάστηκε στον ύστερο 4ο π.Χ. αιώνα από τον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο. Η χωρητικότητα του θεάτρου ήταν 12300 θέσεις. Εδώ δίνονται κάθε καλοκαίρι παραστάσεις αρχαίου δράματος («Επιδαύρια»).

 

 


 

Δήλος


Μικρό νησί στις Κυκλάδες όπου στην αρχαιότητα λατρευόταν ο Απόλλωνας, η Άρτεμη, και η Λητώ. Εδώ, η Λητώ, κυνηγημένη από τη ζήλεια της Ήρας γέννησε τον Απόλλωνα.

"Λητώ, πανσέβαστη θεά, με το γαλάζιο πέπλο, συ που γέννησες στης Δήλου την τραχιά τη γη, τον όμορφο το γιο σου, θεά σεβάσμια, άκου κι έλα στη θεία τελετή αίσιο να φέρεις τέλος", Ορφικός Ύμνος.


Το Θέατρο της Δήλου


Ιδρύθηκε έξω από το ιερό του Θεού Απόλλωνα. Άρχισε σταδιακά να οικοδομείται κατά τον 3ο π.Χ. αιώνα έχοντας ως αρχιτεκτονικό πρότυπο το Θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα.

 

 


 

Λίνδος


Η αρχαία Λίνδος ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ρόδου. Κτίσθηκε από τις Δαναΐδες ή από τον Δαναό. Κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα κυβερνήτης της Λίνδου ήταν ο Κλεόβουλος ("Παν Μέτρον Άριστον") ένας από τους 7 Σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας.


Το Θέατρο της Λίνδου


Στη σκιά του ιερού της Λινδίας Αθηνάς, βρισκόταν το Θέατρο της πόλης. Οικοδομήθηκε στις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα. Η χωρητικότητά του έφθανε τους 2000 θεατές. Αποκαλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου το 1904.

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όροι χρήσης: Για ό,τι ένσταση έχετε για τα κείμενα ή τις φωτογραφίες, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.